Istoric Comuna

Etimologie
Denumirea localitatii provine de la doamna lui Matei Basarab, in urma luptelor acestuia cu domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, de pe apa Nenisorului. Doamna Elina avea aici balti si helesteie cu peste, localitatea numindu-se initial Curcubeu Doamnei.
In anul 1889 comuna Balta Doamnei este oferita regelui Carol I, fiind una dintre cele 12 domenii ale Coroanei.

Asezare
Comuna Balta Doamnei se afla pe malul stang al raului Ialomita, la 6 kilometri de DN1, din dreptul satului Potigrafu. Din vechime, pe aici trece drumul ce leaga Muntenia de Moldova si Transilvania.
Localitatea se afla la o distanta de 27 de kilometri de resedinta de judet, municipiul Ploiesti, si la 44 de kilometri de capitala tarii, Bucuresti. Se invecineaza la est cu comuna Gherghita, la nord cu comuna Olari, la vest cu satul Potigrafu, iar la sud cu Silistea Snagovului.

Demografie
Numarul locuitorilor este de 2702 (la ultimul recensamant), 100% romani, preponderent de cult ortodox, iar ocupatia de baza a acestora este cultivarea legumelor in solarii. Primii locuitori au venit in aceste locuri in secolul al XVII-lea. Ei erau mocani din partile Fagarasului si partile de munte ale judetului Prahova.

Stema
In sedinta ordinara a Consiliului Local al comunei Balta Doamnei din data de 27 februarie 2004 a fost insusit proiectul de stema al comunei, prin hotararea nr. 6 in urmatoarea pozitie ierarhica:

  • in sef, tabla de sah a familiei Hohenzollern;
  • in camp de azur, blazonul Doamnei Elina, sotia lui Matei Basarab.
Meniu