SUMAR
Balta Doamnei
25°C
nori împrăștiați
Sâmbătă
23/11°C
Duminică
16/9°C
Luni
17/5°C
Strategia de Dezvoltare Locală a comunei Balta Doamnei, pentru perioada 2021-2027
I. Introducere
Prezentul document prezinta strategia de dezvoltare locala a comunei Balta Doamnei pentru perioada 2021- 2027, strategie
elaborata in scopul dezvoltarii zonei din punct de vedere economic si social, printr-o mai buna valorificare a resurselor locale, atragerea investitiilor, revigorarea si conservarea traditiilor, crearea si reabilitarea infrastructurii si valorificarea pozitiei geografice in concordanta cu protejarea mediului inconjurator.
O parte a documentului include o prezentare generala a comunei Balta Doamnei care se refera la date geografice si elemente de istorie a localitatii, iar cealalta parte a documentului include o abordare a principalelor domenii ale dezvoltarii comunei Balta Doamnei :
- infrastructura
- mediu
- educatie si cultura
- sanatate
- economic
- agricultura
- sport
- turism
- capacitate
II. Obiectivul general
Viziunea strategiei stabilește cu claritate alternativele de dezvoltare ale comunei Balta Doamnei pentru perioada 2021-2027 și constituie diferența dintre ceea ce reprezintă astăzi și ceea ce trebuie să devină comuna Balta Doamnei în următorii 7 ani. În viziunea reprezentanților autorității publice locale, comuna Balta Doamnei va deveni până în anul 2027 o comună mult mai prosperă, cu o economie durabilă și aflată în plină dezvoltare, care va tinde spre îmbunătățirea continuă a calității vieții, spre gestionarea și utilizarea eficienta a resurselor, pentru o valorificare a potențialului de inovare ecologica și socială a economiei, astfel încât să se asigure prosperitatea, protecția mediului și coeziunea socială.
Obiectivul general al Strategiei de Dezvoltare Locală este: Dezvoltarea durabilă a comunei Balta Doamnei prin creșterea competitivității economiei locale, diversificarea activităților economice și atractivitatea socio-culturală a localității.
Pentru atingerea obiectivului general, este nevoie de împărțirea acestuia în obiective specifice, astfel:
- va îmbunătăți condițiile de viață ale populației comunei prin asigurarea accesului la utilitățile de bază, dezvoltarea infrastructurii de transport și crearea de noi locuri de muncă;
- va realiza creșterea economică prin atragerea de noi investitori în agricultură, industrie, servicii, prin oferirea de consultanță orientata către toate categoriile de populație și întreprinzători, prin atragerea de noi fonduri nerambursabile și prin creșterea gradului de pregătire a resurselor umane din comună;
- va oferi oportunități pentru intervenția sectorului privat în operațiunile comunei, fie sub forma investițiilor directe în proiecte izolate, fie sub forma parteneriatelor sau consultărilor permanente între parteneri;
- va sprijini transformările din învățământul local și va menține calitatea actului didactic și a condițiilor de derulare a acestuia, prevenirea și combaterea abandonului școlar și promovarea conceptului de învățare continuă, astfel încât toate categoriile socio-profesionale și de vârstă să participe și să se identifice cu comunitatea;
- va îmbunătăți accesul la bunăstare al grupurilor dezavantajate, garantându-se protecția factorilor de mediu și utilizarea eficientă a resurselor naturale locale.
III. Analiza SWOT
Analiza SWOT este o metoda de planificare strategica utilizata pentru a evalua punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile ce caracterizeaza si influenteaza anumiti factori din cadrul unui proiect sau organizatii. Aceasta planificare implica precizarea obiectivului proiectului, precum si identificarea aspectelor cheie interne si externe care sunt atat favorabile, cat si nefavorabile pentru atingerea acestui obiectiv. Astfel, analiza poate fi incorporata in modelul de planificare strategica. Analiza SWOT este esentiala, deoarece masurile ulterioare in procesul de planificare pentru realizarea obiectivului selectat pot fi derivate din aceasta analiza.
Procesul de planificare strategica a vizat definirea reperelor strategice dedezvoltare a comunitatii pe o perioada de 7 ani. Etapele metodologice principale ale procesului de planificare strategica au fost urmatoarele: realizarea unei analize preliminare, stabilirea viziunii asupra dezvoltarii strategice a comunitatii, analiza sectoriala a domeniilor strategice principale si articularea documentului strategic. Principiile care au stat la baza au fost asigurarea validitatii stiintifice, implicarea comunitatii, transparenta, obiectivitatea, coerenta si continuitatea demersului.
Pentru a reusi, planificarea strategica trebuie insotita de promovarea la nivelul administratiei publice a unui management strategic integrat, la toate nivelurile, capabil sa identifice si sa speculeze oportunitatile aparute in beneficiul comunitatii.
Pentru a avea certitudine ca politicile si programele existente corespund necesitatilor de dezvoltare a comunei Balta Doamnei in cadrul limitarilor impuse de resursele locale disponibile si pentru accesarea fondurilor prin care Uniunea Europeana sustine politica de dezvoltare regionala s-a impus elaborarea strategiei de dezvoltare locala pentru perioada 2021-2027. Punctele forte si cele slabe sunt legate de comuna Balta Doamnei si de strategiile acesteia, de modul cum se compara cu concurenta. Oportunitatile si amenintarile vin dinspre mediul de piata si din directia concurentei; de regula sunt factori asupra carora zona, in general, nu are niciun control. Analiza SWOT ia in considerare organizarea asezarii, performantele acesteia, produsele cheie si pietele strategice. Analiza SWOT permite concentrarea atentiei asupra zonelor cheie si realizarea de prezumtii (presupuneri) in zonele asupra carora exista cunostinte mai putin detaliate. ln urma acestei analize se poate decide daca zona isi poate indeplini planul si in ce conditii. Amenintarile pot fi concrete sau potentiale. ln primul rand, factorii de decizie trebuie sa stabileasca daca obiectivul poate fi atins avand in vedere rezultatele analizei. ln cazul in care obiectivul nu poate fi atins, trebuie selectat un obiectiv diferit si procesul analizei repetat.Factorii de decizie devin astfel o componenta cheie a procesului, complexitatea si exactitatea analizei efectuate depinzand in totalitate de nivelul de cunoastere, experienta, implicarea si colaborarea acestor factori.
Analiza SWOT grupeaza informatiile in doua categorii principale:
- Factori interni – punctele forte si punctele slabe
Factorii interni pot fi priviti ca puncte tari sau slabe in functie de impactul lor asupra obiectivului. lnsa ceea ce poate reprezenta un punct tare pentru un obiectiv, poate reprezenta un punct slab pentru un alt obiectiv.
- Factori externi – oportunitati si amenintari provenite din mediul extern. Factorii externi pot include chestiuni macroeconomice, schimbari tehnologice, legislative si socio-culturale. Rezultatele unei astfel de analize sunt in general prezentate sub forma unei matrice.